De Kracht van Holistische Psychologie: Het Verbinden van Lichaam, Geest en Ziel

Veel mensen vragen zich af; wat is holistische psychologie nou eigenlijk? In deze blog wil ik daar graag proberen een antwoord op te geven aan de hand van een paar vragen die jij misschien ook hebt.

1.      Wat is het verschil met reguliere psychologie?

Het verschil tussen holistische psychologie en reguliere psychologie ligt in de benadering van het individu. Reguliere psychologie richt zich voornamelijk op het analyseren en behandelen van specifieke symptomen en gedragingen terwijl holistische psychologie de nadruk legt op het begrijpen en behandelen van de persoon als geheel, inclusief de fysieke, emotionele, mentale en spirituele aspecten.

2.      Hoe ziet een behandeling er bij een holistisch psycholoog uit?

Een behandeling bij een holistisch psycholoog kan variëren, maar over het algemeen zal het gericht zijn op het bevorderen van het welzijn op alle niveaus – fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel. Dit kan onder meer bestaan uit gesprekstherapie, waarbij er aandacht is voor de gedachten, gevoelens en gedragspatronen van de persoon, evenals het verkennen van hun levensdoelen en waarden. Daarnaast kunnen er ook complementaire benaderingen worden gebruikt, zoals ademhalingsoefeningen, meditatie, mindfulness, voeding en lichaamsbeweging, om de algehele gezondheid en balans te bevorderen. Het doel is om de persoon te helpen hun eigen kracht en veerkracht te ontdekken en te cultiveren, en om hen te ondersteunen bij het bereiken van een holistisch welzijn.

3.      Welke verschillende aspecten kunnen van invloed zijn op het geheel?

Holistische psychologie houdt onder andere rekening met:

 • De mensen met wie je leeft
 • Gezondheid
 • Werk
 • Slaappatroon
 • Trauma’s
 • Financiële situatie
 • Sociale connecties
 • Familie

Het is fijn als dit in een behandeling meegenomen wordt zodat we de klacht(en) beter gaan begrijpen en jij meer inzicht hebt in jezelf aan het eind van de behandeling.

4.      Hoe ziet een behandeling eruit?

Holistische therapie gaat uit van het unieke individu. Dit betekent dat een behandeling er voor geen een client hetzelfde zal uitzien. Afhankelijk van waar je zit, wat je wens is en van wat je nodig hebt zal de therapie op maat gemaakt worden, maar over het algemeen zal het gericht zijn op het bevorderen van het welzijn op alle niveaus – fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel. Dit kan onder meer bestaan uit gesprekstherapie, waarbij er aandacht is voor de gedachten, gevoelens en gedragspatronen van de persoon, evenals het verkennen van hun levensdoelen en waarden. Daarnaast kunnen er ook complementaire benaderingen worden gebruikt, zoals ademhalingsoefeningen, meditatie, mindfulness, voeding en lichaamsbeweging, om de algehele gezondheid en balans te bevorderen. Het doel is om de persoon te helpen hun eigen kracht en veerkracht te ontdekken en te cultiveren, en om hen te ondersteunen bij het bereiken van een holistisch welzijn.

Ben je benieuwd of holistische psychologie wat voor jou kan betekenen en hoe ik dat vormgeef? Neem vrijblijvend contact met me op via 0618993958 of app me (linkje toevoegen voor mobiel)

Behandeling

In mijn praktijk maak ik gebruik van drie soorten verschillende vormen van behandeling.

 1. Holistische psychologie

In mijn praktijk bied ik gesprekstherapie aan volgens de holistische psychologie. Hierbij ga ik uit van jou als individu in plaats van dat ik een algemeen protocol volg. Afhankelijk van waar je staat en wat je nodig hebt gaan we samen op ontdekking langs de vele aspecten die jou tot hier hebben geleid.

In het eerste gesprek, de intake, komen we tot jouw hulpvraag; datgene wat jou naar mij hebt gebracht en waar je momenteel tegen aan loopt. En waar je in de komende sessies graag naartoe wilt werken.

Iedere sessie beginnen we met een gesprek(je) waarin we kijken waar je staat ten opzichte van je hulpvraag. Wat heb je daarin meegemaakt en hoe heeft dat zich laten zien de afgelopen tijd. De vragen die ik je stel zullen je helpen meer inzicht

in je zelf te krijgen en je (on)bewust aanspreken op nieuwe mogelijkheden in jezelf ten opzichte van je vraag.

 1. Bach bloesem

Bach bloesems zijn remedies die helpen om de emotionele gemoedstoestand te verbeteren. Er zijn 38 verschillende soorten en elk heeft zijn eigen werking. Aan de hand van jouw klachten kijken we samen naar welke Bach bloesems er voor jou kunnen werken. Ik maak een persoonlijk flesje voor je die je thuis kunt innemen en een paar weken later evalueren we de situatie. Soms heb je opnieuw daarna dezelfde druppels nodig, soms is je situatie gewijzigd en passen we druppels aan.

 1. Aura en chakra healing

In mijn praktijk bied ik naast psychologische gesprekken en bloesem remedies ook energetische behandelingen aan. Vaak combineer ik dat met het gesprek dat we hebben aan het begin van een consult. We praten over hoe het gaat, waar je tegen aan loopt en afhankelijk van behoefte en vraag gaan we dan een healing doen. Naast een zichtbaar en tastbaar lichaam hebben we ook een onzichtbaar energieveld dat om en door ons heen stroomt. Verstoringen van psychische en lichamelijke aard beginnen vanuit het energieveld en manifesteren zich dan pas zichtbaar. Door regelmatig aan healing en energiewerk te doen voorkom en genees je dus een hoop klachten. Daarna begin ik je te behandelen en laat ik gebeuren wat er komt. Vaak gaat mijn aandacht eerst naar de voeten om te openen voor de aarde onder ons. Maar het kan ook zijn dat een andere plek de aandacht vraagt. Soms vertel ik wat ik erbij zie en voel, soms ben ik een poos stil. Door intuïtief te werken merk ik dat ik in een stroom van overgave kom die zowel voor mij als de client het beste werkt.

De Kracht van Holistische Psychologie: Het Verbinden van Lichaam, Geest en Ziel

Telefoonnummer

06-18993958

Email

BLOG

Misschien ook interessant

De kracht van de polyvagaaltheorie; een gids voor regulatie

De polyvagaal theorie is ontwikkeld door Dr. Stephen Porges en geeft uitleg over de invloed van...

Hooggevoelig of (ontwikkelings)trauma?

Hooggevoeligheid (afkorting HSP) is een onderwerp dat bij veel mensen herkenning maar ook...