Hooggevoelig of (ontwikkelings)trauma?

Hooggevoeligheid (afkorting HSP) is een onderwerp dat bij veel mensen herkenning maar ook verwarring geeft. Want wat is het precies en hoe ga je er mee om? In mijn praktijk zie ik veel hooggevoelige mensen en kijken we samen naar een holistische aanpak om de klachten om te zetten in krachten.

Ontwikkelingstrauma en hooggevoeligheid (HSP) zijn twee onderwerpen die steeds meer aandacht krijgen in het algemeen en in mijn persoonlijke ontwikkeling. Hooggevoelige personen hebben een diepgaande manier van verwerken en ervaren van informatie, wat hen gevoeliger maakt voor prikkels en emoties. (Wil jij ook weten of je hooggevoelig bent? Doe dan hier een test). Ontwikkelingstrauma verwijst naar de schadelijke ervaringen die een persoon heeft meegemaakt tijdens zijn of haar jeugd, zoals verwaarlozing, misbruik of emotionele verwaarlozing.

Het verband tussen ontwikkelingstrauma en HSP heeft de laatste tijd mijn aandacht omdat het zo interessant is maar ook complex. Hooggevoelige personen kunnen vaak meer beïnvloed worden door traumatische ervaringen in hun jeugd, omdat ze de neiging hebben om diepgaand te verwerken en te voelen. Dit kan leiden tot een verhoogde gevoeligheid voor stress, angst en overweldiging. Daarnaast kunnen HSP’s ook meer geneigd zijn om zich aan te passen aan hun omgeving en de behoeften van anderen boven hun eigen behoeften te stellen, wat kan leiden tot het negeren van hun eigen trauma.

Aan de andere kant kan ontwikkelingstrauma ook de ontwikkeling van hooggevoeligheid beïnvloeden. Traumatische ervaringen (in de kindertijd) beïnvloeden altijd het zenuwstelsel, waardoor mensen die getraumatiseerd zijn meer gevoelig worden voor prikkels en emoties. Dit kan leiden tot een verhoogde alertheid, overgevoeligheid voor geluiden en licht, en een diepgaande emotionele reactie op situaties.

Ontwikkelingstrauma en HSP zijn niet hetzelfde, maar zijn dus wel met elkaar verweven. Ik vind het belangrijk om te benadrukken dat hooggevoelige personen niet per definitie traumatische ervaringen hebben meegemaakt, en dat mensen met ontwikkelingstrauma niet per definitie hooggevoelig zijn.

Het is heel belangrijk dat mensen die hooggevoelig zijn en/of ontwikkelingstrauma hebben, de juiste ondersteuning en hulp krijgen. Therapie, ondersteuning met Bach bloesems, healing, zelfzorg, en het leren omgaan met overprikkeling kunnen allemaal helpen bij het omgaan met de impact van trauma en hooggevoeligheid. Daarnaast komt er gelukkig steeds meer bewustzijn en begrip voor deze onderwerpen, zodat mensen de juiste ondersteuning kunnen vinden en zich gesteund voelen in hun persoonlijke ontwikkeling.

Hooggevoelig of (ontwikkelings)trauma?

Telefoonnummer

06-18993958

Email

BLOG

Misschien ook interessant

De kracht van de polyvagaaltheorie; een gids voor regulatie

De polyvagaal theorie is ontwikkeld door Dr. Stephen Porges en geeft uitleg over de invloed van...

De Kracht van Holistische Psychologie: Het Verbinden van Lichaam, Geest en Ziel

Veel mensen vragen zich af; wat is holistische psychologie nou eigenlijk? In deze blog wil ik daar...